Studiereis Zuid Afrika

Studiereis Zuid Afrika

Studiereis Zuid Afrika

Op 26 October 2018.

Ik heb een 2-weekse studiereis gemaakt naar Zuid Afrika. Dit land heeft mij enorm verrast! Ik vertel je graag waarom. Wij zijn de reis begonnen in Kaapstad, hebben een stukje wijnroute gedaan, zijn gevlogen naar Durban om via Swaziland het echte Afrika op te zoeken in de noordelijke wildparken.

Kaapstad is een van de mooiste steden ter wereld, waar blank en zwart zich lijken te mengen. Een goede start van een reis door Zuid Afrika, het heeft wat weg van de Franse Riviera. Het centrum, The Waterfront, biedt heerlijke restaurants, winkels en terrassen. Prachtige stranden in Camps Bay, Clifton en Camps Bay. Restauranttip Kaapstad: Den Anker of La Bohème.

Tijdens je dagen in Kaapstad heb je nog huurauto nodig. Met een ‘hop on hop off’ bus kun je alle bezienswaardigheden van de stad bekijken, inclusief de Tafelberg. Een excursie naar Robbeneiland, de gevangenis waar Nelson Mandela lange tijd gevangen zat, zou ik niet overslaan. Je wordt er rondgeleid door voormalige gevangenen wat op mij veel indruk maakte.

Met onze huurauto (lees: je rijdt links, stuur zit rechts, denk aan tol!) verlaten we Kaapstad om een rit te maken over Kaaps Schiereiland. De route langs Chapmans Peak, Hout Baai, en natuurlijk Cape Point en Kaap de Goede Hoop is echt een aanrader. Tevens bezochten we Boulders Beach, een beschermd natuurgebied waar de pinguïns vrij rond kunnen lopen, maar graag verklappen wij dat je onderweg richting Hermanus, bij Betty’s Bay veel meer pinguïns zult zien op een aanzienlijk minder toeristische plek. Restauranttip Hermanus: The Burgundy

Via het sfeervolle dorpje Franschhoek rijden we naar Stellenbosch, waar je heerlijk door de straatjes kunt slenteren op zoek naar een restaurantje. Excursietip: Wine & Bike, tijdens een fietstocht bezoekt u een wijn- en brandyboerderij.

Na een binnenlandse vlucht komen we aan in Durban. Vanuit hier rijden we naar St. Lucia, een leuke plaats gelegen in The Wetlands. Welkom in zwart Afrika! Het Wetland Park bestaat uit onder meer een lange kustlijn met koraalriffen, grasland, kustbossen en bergen. Wij maken hier de boottocht waarbij we nijlpaarden, krokodillen, pelikanen en zeldzame watervogels aantreffen.

Dichtbij St. Lucia ligt wildpark Hluhluwe, een van de mooiste parken van Zuid Afrika. Safaritip: fleecetrui voor de frisse ochtenden en avonden en neem voor iedereen een verrekijker mee! Hier hebben wij ons ‘wow’ moment als we oog in oog staan met papa, mama en baby Nijlpaard.

Via Swaziland rijden we naar het noorden. Je merkt direct dat de wegen hier slechter zijn de in Zuid Afrika. We hadden het gevoel al wel, maar de eigenaresse van de lodge, de Belgische Greet, verzekerde ons dat dit koninkrijk veilig en bovenal prachtig is. Dan rijden we via het Krugerpark naar Hazyview. In Hazyview bezoeken we een elephant sanctuary waar je alle ins en outs over olifanten te weten kunt komen.

Hier vandaan rijden we de Panorama Route met zijn vele uitstapmogelijkheden, zoals God’s Window, de drie Rondavals en Bourke’s Luck Potholes.

We vervolgen onze reis naar Phalaborwa waar we slapen in Sefapane Lodge, gelegen slechts 1 km van het Krugerpark. Hier kun je heerlijk tot rust komen maar ook veel excursies en safari’s maken. Deze autorondreis zit er bijna op, maar ons hoogtepunt moet nog komen!

De laatste nacht slapen we in Motswari Private Game Reserve, een privé wildpark in het Krugerpark. Een kleinschalige, luxe lodge waar we als koninginnen worden ontvangen, heerlijk eten, maar bovenal prachtige safari’s beleven doordat je hier niet op de paden hoeft te blijven. In een open 4x4 safarivoertuig met ranger en tracker gaan we er met zonsondergang (en s’morgens met zonsopgang) op uit om de vele dieren te spotten. Na het luipaard gespot te hebben, is onze Big Five in the pocket.

Het is nog een hele rit naar Johannesburg, maar tijdens de vlucht naar huis hebben we de tijd om heerlijk na te genieten van alles wat we hebben meegemaakt. Wat is Zuid Afrika een heerlijk land om door te reizen.