Studiereis naar Vietnam

Studiereis naar Vietnam

Studiereis naar Vietnam

Op 30 April 2019.

Vorige maand heb ik tijdens een studiereis het prachtige Vietnam mogen ontdekken. Onze route ging van noord naar zuid. Het land combineert natuur, cultuur, heerlijk eten en een geschiedenis welke impact maakt.

Ik heb deze reis samen met mijn collega's Karin en Sandra gemaakt. Onze route gaat van noord naar zuid, wat te adviseren is in ca 3 weken, hebben wij gedaan in 9 dagen. Een pittig programma, maar erg leerzaam en we hebben veel gezien en gedaan. Hierbij een kort verslag van onze belevenissen.

Vietnam trekt voornamelijk Aziatische toeristen. Als Nederlander ben je naast de Fransen eerder een uitzondering tussen de toeristen. Aziatische toeristen hebben een aparte mentaliteit. Je ziet een flink cultuurverschil in waarden en normen. In onze ogen kan dat ongemanierd overkomen. Het maakt wel dat bijna alles wat je doet een hele belevenis is. Denk daarbij aan het oversteken op straat. Stoplichten en zebrapaden zijn aanwezig, maar worden niet gebruikt. Omdat in de meeste steden een auto niet veel nut heeft en erg duur is, verplaatst men zich per scooter en soms ook op de fiets. Met de hele familie op de scooter of met een hele voorraad kippen. Het kan allemaal en het levert mooie plaatjes op.

Startend in Hanoi hebben we bezienswaardigheden bezocht als de Temple of Literature, de eerste Universiteit van Vietnam en Uncle Ho Chi Minh Mausoleum. Voor dat laatste moet je rekenen dat je ca 1.5 uur in de rij mag staan om de enige echte president en leider van het democratische Vietnam te zien liggen in zijn kist. Het in de rij staan met Aziatische toeristen is een beleving op zich. Of het de moeite waard is, dat is persoonlijk.

In Hanoi hebben we tevens het Ethnology’s museum en de Quan Thanh tempel bezocht en hebben we een Riksja fietstocht gemaakt door het oude gedeelte van de stad (Old Quarter). In de avond stond een food tour op het programma. Met de gids door de stad struinen en her en der lekker eten van de straat. Typisch Vietnamees eten met een Hanoi biertje. Heerlijk! Hanoi is een typisch Vietnamese drukke stad, veel verkeer, grauwe donkere straten, vele winkels, markten en eetgelegenheden.

Vanuit Hanoi zijn we een 4 uur durende rit begonnen naar Mai Chau. Hier verbleven we één nacht in een gastvrije homestay. Dit is een houten lodge waar we slapen op een matras op de grond met een klamboe en met een gezamenlijke badkamer in de open lucht en uitzicht op de rijstvelden. Prachtig!

Rijstvelden's Morgens stond er een hike trekking op het programma in het gebied Pu Luong, een prachtig stuk natuur. Na het wakker worden tussen de rijstvelden, gaat onze reis verder naar Trang An, Ninh Binh. We gaan hier het Halong Bay ‘on land’ beleven. We hebben een tocht gemaakt met een roeiboot van ca 3 uur. Her en der kan je uitstappen om een tempel te bezoeken en een kijkje te nemen bij bijvoorbeeld King Kong Island. Je vaart door verschillende grotten en hebt adembenemende uitzichten. Normaliter wordt nog een overnachting gedaan bij Pu Luong, maar wij zijn naar Hanoi terug gereden om vervolgens de volgende ochtend te vliegen naar Hué.

Belangrijk te weten is dat de afstanden in Vietnam redelijk groot zijn, in ieder geval de tijd die men kwijt is om van A naar B te komen. Binnenlands wordt er daarom vaak gekozen om te vliegen.

Wij zijn vanaf Hanoi naar Hué gevlogen in ca 1,5 uur en vanaf daar meteen gestart met de stadstour; We hebben Thien Mu Pagoda, de Citadel, de Minh Magroyal tombe bezocht en de sfeer van de stad beleefd. Het is een toeristische stad met een centrum met vele cafés, een markt, eetgelegenheden en winkels die met name op toeristen zijn gericht. Hué is een stuk minder druk als Hanoi maar het heeft weinig originele Vietnamese sferen, wij vonden het wel een erg leuke en afwisselende sfeer. Veel muziek in de avond en dan bruist het (‘s avonds autovrije) centrum ook. De Dong Ba Markt is nog een bezoekje waard. Heerlijke specerijen en verse groente, maar uiteraard ook allerlei andere snufjes en producten.

In Danang hebben we voor het eerst het strand gezien. Prachtige stranden met palmbomen, een heerlijk vakantiesfeer. Net als in de andere plaatsen hebben we hier ook diverse hotels bezocht, maar dan nu met meer faciliteiten als bijvoorbeeld een zwembad en bij het strand gelegen.

Golden Hands BridgeVanuit Hué zijn we vertrokken naar Hoi An en hebben we onderweg het Sunworld Ba Na Hills bezocht een attractiepark dat uit verschillende onderdelen bestaat. Bloemen, de gouden handen brug, een Frans gedeelte en alles met elkaar verbonden door kabelbanen. Het is echt een erg groot soort 'Disney-achtig' attractiepark wat bij Aziaten erg geliefd is.

Aangekomen in Hoi An waren we aangenaam verrast, een erg leuke en sfeervolle plaats, de lampionnen komen hier vandaan en het centrum hangt er dan ook vol mee. Het centrum van Hoi An heet An Hoi. Dat is lekker makkelijk. Het is te vergelijken met andere plaatsen maar het heeft daarnaast het erg leuke Ancient Town: een gezellige avondmarkt, de beroemde Japanse Covered Bridge, Sa Huynh museum, Chinese Assembly halls en de oude Aziatische huizen waar winkels in gevestigd zijn. Het is erg goedkoop om kleding op maat te laten maken. Al met al een erg leuk authentiek, sfeervol en gezellig centrum. Door de rivier en de bootjes en lampionnen op het water is het erg romantisch.

De transfer van Hoi An naar Danang, voor de vlucht naar Ho Chi Minh stond vroeg op het programma. Vanuit daar hebben wij HCM city ofwel Saigon (zo noemen ze het ter plaatse liever) verkent: Binh Tay market, Ben Yhanh market, de Nguyen Hue promenade en het Reunification Palace, het historische central postkantoor en de Notre Dame Cathedral (in Vietnam inderdaad) de Fransen hebben hier veel invloeden gehad. Vietnam is een communistisch land en er heerst een propaganda, dit wordt duidelijk tijdens het zien van de beelden in het Oorlog museum. Overigens waren wij erg onder de indruk van het zien van deze beelden.

Vanuit Ho Chi Minh zijn wij gereden naar Cai Be. Zo hebben we de tijd om de Mekong Delta te bezoeken. Een prachtig stuk natuur met zijn floating market, waar je kan zien hoe het handelen tussen de grote verkoopboten en de lokale boeren gaat. Daarbij hebben we een dorpje bezocht dat aan de delta ligt om te zien hoe de mensen hier in hen eigenlevensbehoefte voorzien en het eiland staat vol met fruitsoorten. We hebben dan ook van alles kunnen proeven. We overnachten in Can Tho, een groter Vietnamees dorp wat wel erg gezellig aandoet. Ze hebben er naast de avondmarkt ook een leuke afhaal food markt. Scooters rijden hier af en aan langs de verschillende kraampjes met een diversiteit aan eten. Erg leuk om te zien maar nog beter om te proeven van al dat lekkers!

Cu Chi tunnelsVanuit HCM kunnen de Cu Chi tunnels worden bezocht, deze liggen op een uurtje rijden, hier krijg je een goede indruk van hoe de mensen leefden tijdens de Vietnam oorlog, namelijk onder de grond. Indrukwekkend hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen, het graven van de tunnels, het verdedigen van hun land met bijbehorende boobytraps, ect. Het wordt ook toegelicht in een onvergetelijk film. Het is mogelijk om al kruipend door de tunnels een heel klein beetje te kunnen ervaren hoe het geweest moet zijn om zo jarenlang te leven. Bijzonder blijft ook dat deze geschiedenis toch nog vrij jong is!

Met al deze indrukken sluiten we onze in totaal 11 daagse Vietnam reis af. We hebben in deze korte tijd een erg goede indruk gekregen van dit bijzondere land en natuurlijk willen wij ons enthousiasme voor deze mooie bestemming graag met je delen.

Ben je geïnteresseerd, dan nodigen we je graag uit in onze Belevingswinkel in Tilburg. Laten we een afspraak inplannen en dan kan ik mijn foto’s laten zien en meer over mijn ervaringen vertellen. Wij helpen je graag verder met een mooie reis naar dit bijzondere land.