Griezelen in het Namibische Kolmanskop

Griezelen in het Namibische Kolmanskop

Griezelen in het Namibische Kolmanskop

Op 05 December 2019.

Ben je van plan om een rondreis in Namibië te maken? Dan weet ik iets leuks om buiten de gebaande paden te treden! De naam Kolmanskop zal je waarschijnlijk niet veel zeggen, maar dit is een erg fotogeniek spookstadje.     

In 1908  werden enorm veel diamanten ontdekt in dit woestijngebied. In een rap tempo groeide Kolmanskop uit tot een heuse diamantstad. Veel mijnwerkers trokken met hun gezinnen naar deze woestijnstad. Door deze grote toestroom van mensen werden veel gebouwen, zoals mijnwerkershuizen, scholen, treinstation en ziekenhuizen gebouwd. Maar ook veel uitgaansgelegenheden zodat de inwoners zich konden vermaken, denk hierbij aan casino’s, theaters en een kegelbaan. Op het hoogtepunt bestond Kolmanskop uit maar liefst 700 families. 

Aan deze florerende stad kwam rond 1935 een eind. Doordat de diamantprijs enorm kelderde en op andere plekken in Namibië diamant werd gevonden trokken de mijnwerkers massaal uit de stad om hun geluk ergens anders te beproeven. In 1956 vertrokken de laatste inwoners uit Kolmanskop en verloederde de stad.

Langzaam maar zeker raakte Kolmanskop in verval en werd het overgenomen door de woestijn. Door de sterke wind in de Namib-woestijn zijn de verlaten mijnwerkershuizen gevuld met woestijnzand. Fotografen kunnen hun geluk niet op bij een bezoek aan Kolmanskop want de zandhopen in de spookachtige gebouwen leveren ontzettend mooi plaatsjes op!     

Je kunt Kolmanskop op eigen houtje verkennen, maar je kunt ook deelnemen aan een ‘Ghost Town Tour’ die hier wordt georganiseerd onder begeleiding van een gids. Ben je nieuwsgierig wat je allemaal nog meer kunt beleven in Namibië? Bekijk dan hier onze voorbeeldreizen naar Namibië.