FAQ - veelgestelde vragen

Reisdocumenten

Hoe lang moet mijn paspoort nog geldig zijn?

Bij een verblijf korter dan 3 maanden dient je paspoort geldig te zijn tot minimaal 30 dagen na vertrek uit Zuid-Afrika. Hou er rekening mee dat je minimaal 2 lege pagina's in je paspoort hebt voor de benodigde stempels en je in het bezit bent van een retourticket.

Let op: Kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en mogen dus niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. 

Overige grensformaliteiten

Indien je een andere nationaliteit dan de Nederlandse hebt kunnen er andere regels van toepassing zijn. Je dient hiervoor zelf informatie op te vragen bij de ambassade.

Reis je met kinderen onder de 18 jaar?
Per 1 juni 2015 zijn de regels hiervoor aangescherpt. Je bent verplicht om van elk kind tot en met 17 jaar oud een afschrift van de geboorteakte mee te brengen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is. 

Reis je als vader of moeder alleen met je kind dan heb je een schriftelijke toestemming van de andere ouder nodig.
Hiervoor dien je een formulier in te vullen en deze dient door de gemeente of notaris op echtheid te worden gecontroleerd. Er wordt hier streng op gecontroleerd. Het is ook verstandig om een kopie paspoort van de andere ouder mee te nemen. Hier wordt in de praktijk ook nog wel eens om gevraagd. Laat u goed informeren voordat u afreist met uw kinderen. Stel ons gerust je vragen, we helpen je graag verder. 

Heb ik een geldig visum nodig voor mijn reis naar Zuid-Afrika?

Wanneer je korter dan 3 maanden verblijft heb je als Nederlander geen visum nodig voor Zuid-Afrika. Waneer je tijdens de rondreis door Zuid-Afrika ook een bezoek aan Swaziland wilt brengen, dan heb je hiervoor wel een visum nodig. Deze ontvang je gratis bij binnenkomst van het land. Je paspoort dient bovendien 3 maanden na thuiskomst nog geldig te zijn.

Combineer je Zuid-Afrika met andere landen? Informeer dan vooraf naar de specifieke regels omtrent grensformaliteiten per land. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Reisinformatie

Heeft je vlucht vertraging gehad?

Is je vlucht geannuleerd of omgeboekt? Of is je vlucht overboekt en word je geweigerd? C-Buddy helpt je dan met het claimen / innen van je vergoeding bij luchtvaartmaatschappijen.

Klik hieronder op de situatie die bij jou van toepassing is en je ziet direct wat je maximale vergoeding is en je kunt hier direct je claim indienen.

C-buddy neemt je al het (lastige) werk uit handen, controleert of er recht is op vergoeding, zorgt voor de bewijslast, claimt bij de luchtvaartmaatschappij, neemt juridische stappen indien nodig, werkt op no-cure-no-pay basis en vraagt alleen bij succes een vergoeding.

Wat is de beste reisperiode voor mijn reis naar Afrika?

Zuid-Afrika is het hele jaar door te bezoeken. Maar als we een advies mogen geven, dan raden we een reis in de maanden maart, april, september, oktober of november aan. Het is dan wat lekkerder qua klimaat en wat rustiger met toeristen, met name in de wildparken.

De seizoenen zijn in Zuid-Afrika precies omgekeerd, is het bij ons winter, is het daar zomer, en andersom. Qua temperaturen maakt dit niet veel uit. Maar qua drukte van reizigers wel. December en januari zijn de drukste maanden voor de Afrikaanse toersiten, juni, juli en augustus is het druk met Europese toeristen.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Nee. Wanneer je in het bezit bent van een geldig EU rijbewijs is een internationaal rijbewijs voldoende. Je bent vrij in de keuze om een internationaal rijbewijs via de ANWB aan te schaffen, zodat de lokale politie je rijbewijs beter kan lezen, maar dit is niet verplicht.

Ook willen wij je er graag op attenderen dat je in Zuid-Afrika aan de andere kant van de weg rijdt, net zoals in Engeland. Dat is alleen in het begin even wennen.

Heb ik een vaccinatie nodig wanneer ik door Afrika reis?

Wanneer je naar Zuid-Afrika reis worden onderstaande vaccinaties aanbevolen:

  • DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) 
  • Hepatitis A vaccinatie 
  • BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd) 
  • Gele Koort (is verplicht, maar alleen wanneer je invliegt vanuit een land waar Gele Koorts voorkomt, dus niet nodig wanneer je vanuit Nederland vliegt) 


Is er kans op Malaria wanneer ik door Zuid-Afrika reis?
Ja, in sommige gebieden komt malaria voor. Daarom wordt er geadviseerd malariapillen te gebruiken. Maar wij zijn echte reisspecialisten en geen artsen, daarom adviseren we je altijd naar het actuele reisadvies en de bijbehoreden medische vereisten te informeren bij bijvoorbeeld de GGD of www.thuisvaccinaties.nl

Reisverzekering

Ga goed verzekerd op reis

Gemakkelijk al je reiszaken onder één dak! Wij sluiten graag de juiste reisverzekering voor je af, voor ons is dat in 1 klik gebeurd. Reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen sluiten wij af bij Allianz Global Assistance. Wij vinden het belangrijk dat je goed verzekerd op reis gaat. Bij Allianz kun je altijd rekenen op de beste service wanneer je dat nodig heeft. Dus verzeker jezelf van een zorgeloze reis en onbezorgd recreatieplezier met een verzekering van Allianz Verzkeringen.

Doorlopende reis- en annulieringsverzekering

Alleen verzekeren wat echt nodig is. Dat is het uitgangspunt van de Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance. Want jij kent zelf het beste de waarde van je bagage. En of je in Europa blijft of verder reist. Jij kiest zelf wat je wel of niet wilt verzekeren. De basis van je reisverzekering is altijd de dekking ‘SOS hulpverlening’. Daarnaast kun je kiezen voor extra dekkingen die passen bij jouw reisgedrag. Zo bepaal je zelf of je een dekking wel of niet aan je verzekering toevoegt. Je betaalt dus nooit teveel voor een doorlopende reisverzekering die past bij jouw manier van reizen. 

Kortlopende reis- en annuleringsverzekering

Wat wil je verzekeren, en wat niet? Dat is persoonlijk. Natuurlijk houden we daar rekening mee. De Kortlopende Reisverzekering is volledig aan te passen aan je wensen. Als je daarnaast ook de Kortlopende Annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance afsluit, dan heb je nog een zorg minder.